A CommScope szerint a kábeltársaságok laboratóriumi körülmények között már tesztelik a DOCSIS 3.1E-et

július 01.
Aktualitások
A CommScope szerint a kábeltársaságok laboratóriumi körülmények között már tesztelik a DOCSIS 3.1E-et

A CommScope szerint az üzemeltetők már az új szoftvert használják a DOCSIS 3.1 továbbfejlesztett generációjának laboratóriumi tesztjeihez, amely növeli a downstream sebességet. A kihelyezett helyszíni tesztek várhatóan még ebben az évben megkezdődnek.

A DOCSIS 4.0 a hibrid üvegszálas/koax (HFC) hálózatok jövője. De elég bizonyíték van arra, hogy a DOCSIS 3.1 még hosszú élet előtt áll.

A kábelszolgáltatók már kezdik a DOCSIS 3.1 továbbfejlesztett, downstream-növelő kiegészítésének laboratóriumi tesztelését, amelyet a CommScope új E6000 SW kiadása tesz lehetővé. A CommScope közölte, hogy várhatóan még ebben az évben megkezdődnek a DOCSIS 3.1 Enhanced, azaz a DOCSIS 3.1E helyszíni tesztjei.

A DOCSIS 3.1E, ahogy a CommScope nevezi, lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy további ortogonális frekvenciaosztásos multiplexelő (OFDM) csatornák összekapcsolásával növeljék a lefelé irányuló sebességet. Ezt az elképzelést az új DOCSIS 4.0 modemek, a továbbfejlesztett DOCSIS 3.1 modemek és a meglévő chassis alapú CMTS-ek szoftverfrissítései hajtják. Bár mindezt a CableLabs DOCSIS 3.1 specifikáció tartalmazza, a frissítéseket az iparági körökben többféle címkével illették, köztük a DOCSIS 3.1+ és a DOCSIS 3.1 "flex" címkékkel.

Több downstream kapacitás

A CommScope szerint a 13. szoftverkiadás három OFDM-csatornablokkot és 32 SC-QAM-ot támogat (a DOCSIS 3.0-val való visszafelé kompatibilitás érdekében). Ez megteremti a terepet a jövőbeli szoftverkiadásokhoz, amelyek végül 8 Gbit/s-nál nagyobb sebességű szolgáltatási szinteket támogathatnak a downstreamben - jegyezte meg a vállalat.

Míg a mai DOCSIS 3.1 modemek két OFDM-csatorna összekapcsolását támogatják, az új modellek már több csatornát is támogatnak. A MaxLinear új Puma 8 modemchipje, amelyet eredetileg a DOCSIS 4.0-hoz fejlesztettek ki, akár öt OFDM-csatornát is képes összekapcsolni. A Puma 8 D3.1-re összpontosító változata akár öt OFDM-csatornát is összeköt, de nem tartalmaz programozható erősítőt (PGA), amely a teljes értékű DOCSIS 4.0 verzió által támogatott nagyobb upstream felosztást biztosít.

Iparági források szerint a Broadcom eközben egy továbbfejlesztett DOCSIS 3.1 chipen, a BCM3392-n dolgozik, amely négy OFDM-csatornát képes összekapcsolni (a jelenlegi BCM3390 chip által támogatott két OFDM-csatorna helyett). Fontos, hogy a Broadcom új D3.1-es chipjét, amelyet hivatalosan még nem adtak ki, nem terhelik olyan drága közös fejlesztési megállapodások (JDA), amelyek korlátozzák az új D4.0-s szilíciumhoz való hozzáférést, mondták az iparági források.

A CommScope eddig nem árulta el, hogy mely szolgáltatók tesztelik az E6000-hez készült új, 13-as kiadású szoftverét. Iparági források szerint azonban a továbbfejlesztett/frissített D3.1-es technológiák egyre nagyobb érdeklődésre tartanak számot a 2-es és 3-as szintű szolgáltatók körében, akik DOCSIS 3.1-es hálózataik élettartamát és teljesítményét szeretnék meghosszabbítani a jövőbeli D4.0 frissítések előtt.

A várakozások szerint egyes szolgáltatók - amennyiben rendelkeznek a szükséges sávszélességgel - végül képesek lesznek 8 Gbit/s-os downstream sebességet biztosítani a DOCSIS 3.1E-vel, esetleg anélkül, hogy szükség lenne az elosztott hozzáférési architektúrára (DAA) való frissítésre vagy a teljes DOCSIS 4.0 hálózatra való áttérésre.

A CMTS élettartamának meghosszabbítása a virtualizált jövő közeledtével

A DOCSIS 3.1E támogatása, beleértve a DOCSIS 3.1 üzemmódban futó DOCSIS 4.0 modemeket is, egyike volt azon új funkcióknak, amelyeket a CommScope az E6000 13. szoftverkiadásába épített be.

A vállalat szerint az új szoftverkiadás a "Gen 2" E6000-esekkel párosítva támogatja a DAA R-PHY telepítéseket és az alacsony késleltetésű DOCSIS (LLD) funkciókat is, amelyeket a Comcast az idei év folyamán várható kereskedelmi telepítések előtt tesztel. A CommScope szerint a frissített szoftver támogatja az IPTV-t is, lehetővé téve a szolgáltatók számára, hogy áttérjenek a korábbi QAM-alapú videoközvetítési architektúrákról.

A frissített szoftver együttesen meghosszabbíthatja a CommScope széles körben elterjedt E6000-es chassis-k élettartamát.

"A mai kihívásokkal teli üzleti környezetben, a visszafogott előfizetői növekedés és a fokozódó verseny mellett az MSO-k számára elengedhetetlen, hogy a jelenlegi hálózati eszközeiket pénzzé tegyék, miközben a fogyasztók számára versenyképes értéket kínálnak, és a lehető legjobb megtérülést érik el az általuk telepített helyszíni frissítésekből" - mondta Guy Sucharczuk, a CommScope Access Network Solutions (ANS) egységének SVP-je és elnöke a közleményben.

Megjegyezte, hogy a 13-as szoftverfrissítések és funkciók a vállalat új virtuális CMTS-platformjában is elérhetőek lesznek.

A Casa Systems kábeles eszközeinek nemrégiben történt felvásárlása révén a CommScope a feltörekvő vCMTS-piac meghatározó szereplőjévé kíván válni.


Forrás: https://www.lightreading.com/cable-technology/cable-ops-are-lab-testing-enhanced-docsis-3-1-commscope-says