Motorizált antenna rendszerek

június 25.
SAT megoldások
Motorizált antenna rendszerek

Több tengelyes motorizált antenna rendszerek akár műholdkövetéssel

A motorizált antennarendszerek lehetővé teszik a lokálisan vagy akár távolról elvégezhető antenna átállítást. Az ilyen típusú rendszerek nagy előnye hogy nem kell hosszú időket eltölteni a csavarok és egyéb kötések oldásával, hanem egyszerűen egy beltéri vezérlőről könnyedén átállíthatók a kívánt pozícióba. A vezérlők általában feltölthetők egy komplett műhold adatbázissal, amely esetben elegendő a kívánt műholdat kiválasztani, nem szükséges minden esetben a pontos paramétereket megadni. 

A motorizált rendszerek több méretű antennákhoz is elérhetők, egészen 3,4m átmérőig. Az ilyen rendszerek esetén fontos specifikálni hogy mennyi tengely mozgatása szükséges. A 2 tengelyes (X, Y) motorizáció a legelterjedtebb, azonban ez csak kis tartományban képes optimálisan működni. Az antenna, mozgása közben a geostacionárius műholdak pozícióit kell kövesse, amelyek a földről nézve nem lineárisan helyezkednek el, hanem ívben. Ez befolyásolja a fejre érkező jelet. Egy kezdeti műholdra beállított antenna, 2 tengely menti elforgatása után, a következő műholdat befogva, a fej ugyanolyan pozícióban marad, és nem a megfelelő szögben érkezhet be jel, ezáltal nem lesz optimális a vételi beállítás hiába fordult az antenna tökéletes pozícióba. Ez kis szögelfordulásokon belül nem okoz nagyobb eltérést a vételi paraméterekben, azonban a szélső értékeknél már igen. Ezért ajánlatos minden motorizált rendszert 3 tengelyes motorizálással felszerelni, mert ebben az esetben a harmadik tengely motorja az fejet mozgatja, amely segítségével az egyes műhold pozíciókhoz tartozó optimális beállítás elérhető. 

A motorizált antennák természetesen lehetnek akár mobil eszközökön is, legyen az a teljesség igénye nélkül hajó, vagy akár közvetítő kocsi (SNG). Az ilyen esetekre elérhetők GPS alapú műholdkövetési opciók is, amelyek lehetővé teszik hogy a vezérlő bárhol is legyen éppen, mindig megtalálja a kívánt műholdat, amennyiben ezt a környezet is lehetővé teszi.