20 éves a HFC Technics

december 07.
Aktualitások, Események
20 éves a HFC Technics

Az idő múlása folyamatos, legfeljebb érzetünk szerint lelassul, mikor siettetnénk és felgyorsul mikor megállítanánk.

Bár fakulnak az emlékek, azért a 2000-es évre elég jól emlékszem, és ez nem véletlen, ebben az évben november 12-én megszületett második gyermekem, Csenge lányom.

 De nem csak emiatt emlékezetes számomra ez az év.

Sokat köszönhetek mentoromnak tekintett Jasziczky Jánosnének, illetve az általa vezetett Funk Bau Kft-nek, ahol a kilencvenes években, mint alvállalkozó, megismerhettem a vállalkozói lét nehézségeit és előnyeit, ahol találkozhattam a hazai kábeltelevíziós iparág akkori szereplőivel, a „nyugati világ” korszerű termékeivel és szereléstechnikájával, és ahol először szembesültem a valós kapitalizmus kegyetlen törvényeivel. Igen már akkor megtapasztaltam, hogy milyen, amikor egy nagyvállalat bekebelez egy nagy múltú, de gyengélkedő céget csupán piacszerzési okokból, figyelmen kívül hagyva sok más emberileg fontos szempontot. Tanulságos volt, megtapasztalni egy nagyhírű, de megkövesedett cég változásokhoz való alkalmazkodásának hiányát, ami egyúttal a végét is jelentette. A változás, vagyis a Fuba megszűnése, kényszerhelyzetet hozott a Funk Bau Kft-nél, így felmérve a kockázatokat és lehetőségeket, 2000. december 5-én, Kovács Péter barátommal megalapítottuk a HFC Technics Kft-t.

Minden kezdet nehéz, de a folytatás még nehezebb... legalább is így szokták mondani. De harminc évesen az ember úgy gondolja minden akadályt le tud győzni, és valóban, azt hiszem az első években jól vettük az akadályokat. A HFC Technics alapítása sokban egyezik a közhelyes hazai vállalkozás alapítással, miszerint tőke nélkül, kölcsönből, a kötelező minimum befizetésével, ugrás a bizonytalanba. Na jó, talán a bizonytalansági tényező itt kisebb részben volt jelen, de a tőkehiány és a 2000-es évek gazdasági környezete nem könnyítette meg a fejlődést.

A tapasztalati háttér mellett, a sikerek elérésében rendkívüli szerepe van a cég csapatának, mely esetében ki kell emelnem Pester Attilát, aki hihetetlen szorgalommal, becsvággyal és tehetséggel segítette felépíteni és kezelni beszállítói kapcsolatrendszerünket, illetve Schnobl Attilát, aki portfoliónk IT területét hozta létre.

Az első sikerek, melyek elsősorban a kivitelezés és az ahhoz kapcsolódó közvetlen import tevékenység együttes eredményeként születtek, lassan átalakultak. Egyrészt átalakultak az építőiparhoz kapcsolódó kivitelezési láncok, a különböző névleges alvállalkozók beiktatásával, egyúttal sokszor a valós kivitelező ki nem fizetésével, másrészt az önálló import eszközök hazai kábeltelevíziós piacra való bevezetése sikeresnek bizonyult. Ezzel a 2000-es évek második felére működésünk átalakult, rendkívüli növekedés mellett a kábeltelevíziós rendszerek kereskedelme lett vezető ágazatunk. A változás azonban előtérbe hozott konfliktusokat is, így 2008-tól immár egyszemélyes tulajdonosi formában működik a HFC Technics.

Sajnos a rendkívül sikeres időszakot a világgazdasági válság megtörte és a tőkehiány, illetve a főképp ehhez képest nagyléptékű növekedés jelentősen érintette cégünket. Hosszú, és nehéz időszak következett, mely mondhatni vezéráldozattal járt. A bizonytalan jövő, a hazai piac korlátozottsága és rohamosan megindult konszolidációja, illetve a súlyos pénzügyi válság kiemelkedő lehetőséget biztosított Pester Attilának, aki élt a lehetőséggel és a finn Teleste kelet-közép európai kereskedelmi igazgatói pozíciójába lépett. Az ő megváltozott pozíciója a közvetlen veszteség mellett egyúttal büszkeséget jelent, ráadásul folyamatosan biztosítja a kiváló üzleti és kommunikációs kapcsolatot egy vezető beszállító partnerünknél.

A gazdasági válságból lassú de sikeres kilábalás időszaka következett, az elmúlt évben azonban egy rendkívül szomorú és visszavonhatatlan tragédia történt, elvesztettük Schnobl Attila kollégánkat. Mivel a HFC Technics szinte egy kisebb családként működik, így elvesztése megrázó volt mindannyiunk számára.

Az élet azonban nem állhatott meg, ráadásul a környezet folyamatos változása kikényszeríti az alkalmazkodást és az új utak keresését. A változások általában megmutatnak olyan lehetőségeket, melyek mellett lehet elmennénk, de, ha észrevesszük, akár teljesen új irányt is hozhatnak.

Ez az új lehetőség számunkra a hardver alapú termékek fejlesztése és gyártása. Ráadásként mindjárt két egymástól független termékvonalon, a számunkra jólismert streaming technológiában és Kató Imre optikai divízió vezetőnk segítségével az optikai passzív eszközök területén.

A hardver alapú termékfejlesztések és gyártásuk teljesen új vonalat képviselnek a HFC Technics életében, ami komoly kihívásokat állít elénk, ugyanakkor valós lehetőséget biztosítanak a Magyarországon kívüli piacok meghódítására. Mindez kiemelten fontos számunkra, hiszen továbbra is folyamatos a hazai piac szűkülése, és ahogy az alapítás óta jellemző cégünkre, most is a növekedés jelenti a nehézségekből való kilábalás egyetlen opcióját. Nehézség pedig mindig van, ami ezúttal a COVID helyzet okozta válság, mely bár közvetlenül nem, közvetetten azonban ugyanúgy érinti cégünket.

Az elmúlt 20 év számos rendkívüli, csodálatos, néha dühítő, vagy szomorú eseményt hozott. A HFC Technics működése során számos baráttal lettem, lettünk gazdagabbak. A kábeltelevíziós rendezvények események nem csak kötelezettséget, de élményeket, kötetlen baráti beszélgetéseket, akár gondűző mulatozásokat is jelentettek és jelentenek. Az iparág azonban nagyot változott ez idő alatt, mára már csak részeiben emlékeztet arra, ami cégünk indulásakor volt, a rendkívüli sokszínűségre és optimizmusra. Ahogy az üzleti életben szinte mindenhol, itt is elkerülhetetlenül a multik uralják a piacot. Ez persze nem csak és egyszerűen a gazdasági erőfölény következménye, az informatika, a telekommunikációs technológiák rendkívüli fejlődése teljesen új üzleti modellek létrejöttét eredményezték, egyúttal megnyitva előttük a globális piacot.

Persze mindig akadnak üdítő kivételek, akik állhatatosságukkal, üzleti bátorságukkal, vagy épp felismerve az adódó lehetőségeket máig sikeresen vannak jelen ezen a piacon. Remélem ez még hosszú időn keresztül fémjelzi a hazai iparágat.

Bízom benne, hogy ezt a „kalandos” viszontagságos, de sikerekben és örömökben is bővelkedő húsz évet még sok-sok, a kábeltelevíziós iparágban sikeres év fogja követni.


Georgieff Zsolt
Tulajdonos / Ügyvezető