HFC Technics szakmai nap

november 28.
Aktualitások, Események
HFC Technics szakmai nap

A közelmúltban lezajlott a HFC Technics szakmai napja és születésnapi rendezvénye a badacsonytomaji Hotel BonVinoban. A rendezvény kiemelkedő érdeklődést váltott ki a szakmán belül, ezt a minket is meglepetésként ért 70 fő feletti részvétel is bizonyította. A rendezvényen a szakma jó része, a kicsi, néhány falut ellátó szolgáltatótól, a regionális operátorokon át, egészen az országos multinacionális szolgáltatókig minden kategória képviseltette magát.

A rendezvény tematikáját úgy próbáltuk összeállítani, hogy az lefedje a jelen kor legmodernebb technológiáit, megoldásait, amelyek a jövőben is, még évekig képesek a modern televízió és internet szolgáltatás biztosítására. Ahogy látjuk és tapasztaljuk a lineáris televíziózás, a korábbi víziókkal ellentétben nem akar kihalni, sőt köszöni szépen jól van, viszont némi átalakulás azért látszik, ha kitekintünk hazánk határain túlra. Tőlünk nyugatra, a fő TV platform már nem a DVB, hanem az IP TV és OTT, ehhez igazodva beszállító partnereink új generációs streamer platformjait mutattunk be, amelyek akár AndroidTV rendszerre alapulva kiemelkedő felhasználói élményt nyújtanak. Az androidon kívül további lehetőségek is rendelkezésre állnak, úgy, mint az RDK alapú rendszerek, amik a hozzáadott szolgáltatásokkal és funkciókkal azonos szintű felhasználói élményt képesek nyújtani, mint az AndroidTV-s társaik. Az új generációs streamer boxok már nem minden esetben tartalmaznak RJ45 csatalakozót, van olyan típus, amely csak Wi-Fi csatlakozással rendelkezik.

Manapság átlagosan 10 eszköz csatlakozik az internetre háztartásonként, ezek túlnyomó többsége Wi-Fi segítségével. Ezért fontos, hogy amennyiben az ügyfél a szolgáltatói eszköz biztosította Wi-Fit veszi igénybe, az megfeleljen az elvárásainak, azaz az otthonában mindenhol tudja azt használni. Az egyre növekvő mennyiségű csatlakoztatott eszköz kiszolgálása egyre nagyobb probléma a régebbi Wi-Fi AP-k számára, így sok helyen szükséges lehet az eszközök cseréje, az előfizetők felhasználói élményének biztosítása vagy javítása céljából, és akár a 2 doboz megoldás is megfontolandó alternatíva lehet.

A konferencián szó volt továbbá a média piac átalakulásáról, az otthoni hálózatunk védelméről, energiahatékony szolgáltatói megoldásokról, a koax hálózatok jövőjéről, DAA hálózatokról, IPTV és OTT szinergiáról is.

A konferencián bemutatott prezentációk az alábbi linkeken érhetőek el.

A médiapiac átalakulása - platformok és technológiák
Előadó: Jordán Árpád, Szakértő konzultáns

Eszközök és megoldások az előfizetőnél - a HFC Technics felkészült a jövőre 
Előadó: Georgieff Zsolt, HFC Technics

Egy lépéssel előrébb – IPTV / OTT a broadcast és streaming szolgáltatásban 
Előadó: Tamás Gergely, HFC Technics

Tartalom és adatvédelem, NAGRA Scout
Előadó: Pester Attila, NAGRA

Iskratel Scout integráció és értéknövelt szolgáltatások az ONT-ken
Előadó: Szalma Norbert, HFC Technics

Energia és mérethatékonyság a fejállomáson és HUB központokban Komplex PON RF/O szolgáltatási központ utcai kabinetben Méret, energia, hely és költséghatékony fejállomás elemek
Előadó: Georgieff Zsolt, HFC Technics

Koaxiális hálózatok jövőtállósága – fenntartás és/vagy továbbfejlesztés
Előadó: Georgieff Zsolt, HFC Technics

DAA hálózatok – zökkenőmentes migráció és befektetés védelem
Előadó: Georgieff Zsolt, HFC Technics

10 Gbps képes integrált fejállomás - VideoCore migráció
Előadó: Tamás Gergely, HFC Technics


A szakmai napon készült képekből válogattuk össze az alábbi gelériát: https://photos.app.goo.gl/r5H8Vxs2qSY5cv6m7