Európában az optikáé a jövő, de a HFC előtt még hosszú évek állnak

június 14.
Aktualitások
Európában az optikáé a jövő, de a HFC előtt még hosszú évek állnak

Európában egyértelműen a száloptika vált a hozzáférési hálózat domináns hozzáférési technológiájává, de az üzemeltetők és a szolgáltatók úgy látják, hogy a HFC és a DOCSIS még évekig fontos szerepet fog játszani.

Észak-Amerikához hasonlóan Európa vezetékes jövője is az üvegszálhoz kötődik. A széles körben elterjedt optika/koax (HFC) hálózatok azonban még évekig tovább élnek és támogatják az ügyfeleket.

Ez volt az egyik legfontosabb tanulsága a Cable Next-Gen Europe 2024 konferenciának, a Light Reading által hetedik alkalommal megrendezett, a témával foglalkozó rendezvénynek.

A száloptika egyértelműen a leggyorsabban növekvő hozzáférési technológia Európában.

Magas szinten a szélessávú előfizetők csaknem felét 2023-ban az üvegszálas technológia adta, és ez az arány 2028-ra várhatóan 65%-ra emelkedik - jegyezte meg Julia Schindler, az Omdia európai piacokért felelős vezető elemzője a régióra vonatkozó szélessávú kilátásaiban.

Ehhez képest a DSL, amely öt évvel ezelőtt az európai szélessávú előfizetők mintegy felét tette ki, 2023-ra körülbelül egyharmadára esett vissza, és 2028-ra várhatóan 15%-ra csökken. A kábel piaci pozíciója stabilabb volt, de 2028-ra várhatóan az összes európai szélessávú előfizetés 11%-ára esik vissza.

A helyhez kötött vezeték nélküli hozzáférés (FWA), amely az Egyesült Államokban viharszerűen terjedt el, Európában hiánypótló lehetőség. Az összes szélessávú előfizetésnek mindössze 4%-a kötődik FWA-hoz 2023-ban, ez a szám az Omdia előrejelzése szerint 2028-ra 7%-ra emelkedik.


Az Észak-Amerikában megfigyelhető tendenciát tükrözi, hogy a szálak gyors növekedését a DSL-ről és a kábelről az optikára való áttérés, valamint az optikai szálak használata a vidéki területeken épülő hálózatokban és más zöldmezős forgatókönyvekben hajtja - magyarázta Schindler.

Agnosztikus a hozzáférési hálózatban

Eközben a „kábel” szolgáltatók egyre inkább agnosztikusak a hozzáférési technológiák tekintetében.

A Liberty Global például egyre inkább az üvegszálra támaszkodik az olyan piacokon, mint az Egyesült Királyság, Írország, Belgium és Svájc, miközben olyan vegyesvállalatokat is létrehoz, amelyek az üvegszálas hálózatok kiépítésére összpontosítanak - magyarázta Bill Warga, a Liberty Global stratégiai és technológiai alelnöke a rendezvény házigazdájával, Alan Breznickkel, a Heavy Reading kábel/video szakterületének vezetőjével folytatott beszélgetésben.

Ezt a megközelítést, amely magában foglalja az XGS-PON-ra való áttérést is, nagyrészt a verseny vezérli, mivel a Liberty Global olyan szolgáltatások nyújtása terén halad előre, amelyek felveszik a versenyt a riválisokkal.

A Liberty Global azonban továbbra is támogatja, és bizonyos esetekben korszerűsíti HFC/DOCSIS hálózatait.

A HFC „még mindig az üzletünk és a hálózataink hatalmas részét képezi” - mondta Warga. A Liberty Global jelenleg mindent kihoz a DOCSIS 3.1-ből, amit csak tud, így a szolgáltató akár 2,5 Gbit/s sebességet is képes biztosítani a downstreamben.

A szolgáltató azonban, mint rámutatott, idén DOCSIS 4.0 kísérletek elvégzését tervezi a technológia célzott bevezetését megelőzendő. A Liberty Global kezdetben a D4.0 esetében az Extended Spectrum DOCSIS (ESD) opcióra összpontosít, de Warga szerint a Liberty Global nem zárta ki a Comcast által használt Full Duplex (FDX) opciót sem. A Liberty Global azon szolgáltatók kis csoportjába tartozik, amelyek korai hozzáféréssel rendelkeznek a Broadcom (a Comcasttal együttműködve) által gyártott egységesített D4.0 chipekhez, amelyek mind az ESD-t, mind az FDX-et támogatják.

A Liberty Global is használja az FWA-t, a Sunrise Telecom svájci telepítésével az élen. „Számunkra ez inkább egy hiánypótló termék” - mondta Warga.

A Liberty Global hálózatai felé irányuló erőforrások felhasználásának további stratégiája azonban célzott lesz, és a piaci feltételek alapján évente felülvizsgálják majd - tette hozzá.

Éljen sokáig a HFC

Más előadók és a panel beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a HFC és a DOCSIS még mindig bőven rendelkezik potenciállal.

Az optikai szálak végül győzni fognak, de a HFC még tíz-húsz évig megmarad, és együtt fog élni a optikával - jegyezte meg John Chapman, a DOCSIS egyik úttörője és a Cisco korábbi vezetője az egyik előadásában. Megismételte azt az álláspontját, hogy a kábelszolgáltatóknak a „fiber first” megközelítést kell alkalmazniuk hálózati stratégiájukban.

Hangsúlyozta, hogy ehhez „kulturális változásra” lesz szükség az iparágban. „Szerintem hiba lenne minden egyes fillérünket a kábelhálózat DOCSIS legújabb verziójára való frissítésére fordítani és azt hajszolni” - mondta. Chapman azt javasolta, hogy az üzemeltetők fontolják meg a HFC-hálózatuk egy kis részének éves korszerűsítését.

„A HFC-nek még sok üzemanyag van a tartályában” - értett egyet Ryan Nicometo, a Vecima Networks video- és szélessávú megoldásokért felelős SVP és GM-je. Ő is úgy véli, hogy a HFC-nek még legalább 15-20 évnyi kifutási ideje van.

Míg a régi CMTS-ekre és az analóg optikára fordított kiadások korlátozottak lesznek, a Vecima úgy látja, hogy az üzemeltetők többet fordítanak a továbbfejlesztett DOCSIS 3.1 technológiákra, az elosztott hozzáférési architektúra (DAA) frissítéseire, a virtuális CMTS-ekre és az 1,8 GHz-es technológiákra.

David Whitehead, a Harmonic szélessávú megoldásokért felelős vezető igazgatója hasonlóan látja az előre vezető utat, amelyet a folyamatban lévő csomóponti szegmentációk és a „nagy felosztású” fejlesztések felé való elmozdulás segít, amelyek több spektrumot szentelnek az upstreamnek.

„A HFC-ben még sok gőz van” - mondta Andres Bloom, a Tele2 Sverige szélessávú DCT, szélessávú hálózatok vezető rendszerszervezője.

Kevin Noll, a CableLabs vezető építészmérnöke szerint a DOCSIS-nak elég sokáig kell tartania ahhoz, hogy a szolgáltatók végül kiépíthessék a száloptikát. Az AT&T közelmúltbeli kiépítési tempója alapján (tavaly mintegy 60 000 mérföldet építettek ki) ez 10-15 évet jelent. „A DOCSIS-nak legalább ennyi ideig kell kitartania” - mondta.

Eközben folytatódnak a megbeszélések arról, hogy mi jöhet a DOCSIS 4.0 után, beleértve az 5G lehetséges használatát a HFC-n vagy a DOCSIS kiterjesztését jóval az 1,8 GHz fölé. Ezáltal a szolgáltatók olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy 20 Gbit/s körüli sebességet és talán 5 Gbit/s vagy annál is többet kínálhatnak az upstreamben.

A koax élettartamát olyan technológiák segítségével lehet meghosszabbítani, amelyek lehetővé teszik a kábelszolgáltatók számára, hogy magasabb frekvenciákon, talán akár 4GHz-ig és 5GHz-ig nyújtsanak szolgáltatásokat - mondta Jan Ariesen, a Technetix technológiai igazgatója.


Forrás: https://www.lightreading.com/broadband/in-europe-fiber-s-the-future-but-hfc-has-a-long-life-ahead