Elosztott rendszerek (DAA, CAA)

június 21.
DOCSIS megoldások
Elosztott rendszerek (DAA, CAA)

Elosztott szolgáltatási modellt megvalósító, DAA (Euro)DOCSIS 3.0 és 3.1 rendszerek

Az évről évre növekvő sávszélesség felhasználást az interneten elérhető videoszolgáltatások széleskörű előfizetői terjedése generálja. Mindez a MSO szolgáltatókat is arra ösztönzi, hogy hálózataikat alkalmassá tegyék az IP video akár 4K formátumban történő tartalomszolgáltatásra. A szolgáltatási rendszerek hagyományos bővítésének ugyanakkor gátat szab a fejállomásokon rendelkezésre álló hely, energia és klimatizálási kapacitás. A kiszolgáló rendszerek (CMTS, CCAP) bővítése mellett további problémát jelent a HFC hálózatok szegmentálása által drasztikusan növekvő AM optikai fejállomás és hálózati elemek számának növekedése.

Az elosztott hálózati architektúra (DAA) kiváló lehetősége biztosít a fent leírt problémák megoldására, a központi fejállomás rendszerek tehermentesítésével és a hálózati funkciók (részleges) decentralizálásával, virtualizálásával. A DAA hálózatok alapja, hogy kiterjeszti a fejállomási funkciók egy részét a hálózati HUB-okba, vagy optikai csomópontokba, emellett a fejállomás és optikai végződés közti átvitel analógról (AM optika) digitális optika (10G Ethernet) formátumra kerül. Mindez egyidejűleg jelentősen növeli a rendelkezésre álló sávszélességet, az optikai szál hatékonyságát (Hullámhossz és távolságok), és biztosítja a jövő hálózat szolgáltatás (NVF / SDN / FTTx) rendszereihez való illeszkedést.

Mivel a valóságban nem mindíg van szükség közvetlen az optikai állomásba (NODE) telepíteni a Remote PHY berendezést, ezért az ARRIS kifejlesztett egy köztes Remote PHY „fejállomási” berendezést, az R-PHY Shelf egységet, mely ideális a kisebb régebbi fejállomások (HUB-ok) DOCSIS 3.1 képes eszközzel való kiváltására. Ez esetben nem a rendszer beépítési sűrűsége, hanem alkalmazhatósága a magasabb szempont, így ezen eszközök telepíthetők kültéri környezeti körülményeket viselő szekrényekbe.

Az R-PHY Shelf egységeket éppúgy követheti HFC, vagy DeepFiber hálózat, mint a CMTS-ek esetében, ezért az így kialakított struktúrát CAA, vagyis centralizált hozzáférési architektúrának nevezzük. Természetesen az R-PHY Shelf eszközöket ellátó hálózat éppúgy digitális 10G Ethernet optika, mint a Node berendezésbe épített elemek esetében.

A DAA hálózatok a HFC hálózatokkal szemben nem analóg optikai szál alapúak, hanem szoftver által meghatározott IP digitális optikai kapcsolatra épülnek melyek az alábbi előnyökkel járnak:

  • Támogatja a Remote PHY és Remote MAC-PHY hálózati elemeket
  • A jelfolyam és adatfolyam szabványos 10G IP Switch eszközökön továbbítható és osztható
  • A digitális hálózat közelebb kerül az előfizetőhöz (magasabb jelminőség, kapacitás, stb.)
  • Az adatközpontok centralizálhatók, lényegesen egyszerűbb üzemeltetést biztosítva
  • A hálózati szolgáltatások rendkívül rugalmasan kezelhetők individuálisan a Remote egységekben.
  • Megkönnyíti a kihelyezett berendezések alkalmazásának evolúcióját R-PHY, R-MAC-PHY, R-10G EPON OLT, vagyis az FTTx irányban
  • Az előfizetői, területi igényekhez szabható hálózati és adatsűrűségi összeállítás rugalmassága

Mindezen előnyök mellett talán a legfontosabb, hogy a hálózat fejlesztésénél, nem, vagy minimálisan (modem csere) szükséges az előfizetőt zavarni, illetve a hálózat lépésenkénti fejlesztése nem ró extrém terhet a szolgáltatóra.

 Az ARRIS több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a szélessávú adat és video szolgáltatásokban, a világpiac élvonalában folyamatosan fejleszti és megújítja a rendszereit, ezáltal adva garanciát a jövőbiztos megoldások szállítására.