DOCSIS 4 HÍREK - Comcast "X-Class"

december 06.
Aktualitások
DOCSIS 4 HÍREK - Comcast "X-Class"

A Comcast "X-Class Internet" márkanév alatt indította el DOCSIS 4.0 szolgáltatást

A Comcast október közepétől a korszerűsített HFC hálózatán már akár 2 Gbit/s-os szimmetrikus sebességet kínál Colorado Springsben, Philadelphiában és Atlantában az új, DOCSIS 4.0 rendszer első kereskedelmi bevezetésével.

A Comcast a jövőben  a teljes HFC-területén tervezi a DOCSIS 4.0 bevezetését. A Comcast a második negyedévet 61,83 millió előfizetővel zárta, akiknek a nagy részét HFC hálózaton keresztül szolgál ki. Az új "X-Class Internet" márkajelzés alatt futó platform segítségével igyekeznek erősíteni a piaci pozícióikat a szimmetrikus, több gigabites sebességgel a piacra lépő FTTP (fiber-to-the-premises) optikai hálózatot nyújtó szolgáltatókkal szemben.

"Olyan keményen dolgozunk, amennyire csak tudunk, hogy a lehető leggyorsabban be tudjuk vezetni ezt a technológiát" - mondta Elad Nafshi, a Comcast hálózati vezetője. A Comcast DOCSIS 4.0 hálózata az elosztott hozzáférési architektúra (DAA) Remote-PHY opcióját használja egy virtuális CMTS rendszerrel párosítva.

A Comcast a DOCSIS 4.0 Full Duplex (FDX) változatát választotta, amely a 1,2 GHz-ig használja a frekvenciatartományt és eközben lehetővé teszi, hogy a feltöltési és letöltési forgalom ugyanazon a spektrumblokkon történjen. A másik lehetőség, az Extended Spectrum DOCSIS (ESD), ami már 1,8 GHz-ig kiterjesztett frekvenciatartományt használ. Ebben az esetben a feltöltési és letöltési forgalmat külön, dedikált spektrumban bonyolítja le a rendszer.

A Comcast azt tervezi, hogy a DOCSIS 4.0 lefedettségét a CommScope által épített új, FDX erősítő segítségével kiterjeszti a piacai nagyobb részére is. Az FDX erősítő közelmúltbeli tesztjei olyan területeken történtek, ahol az otthonok és a csomópont között akár hat erősítő is lehetett.

A Comcast az otthoni használatban egy új, gyártásra kész DOCSIS 4.0 modemet fog használni, amely a Broadcom szilíciumán alapul. A Comcast a DOCSIS 4.0-hoz kezdetben egy kétdobozos kombinációt fog használni - az önálló D4.0 modemet és egy Wi-Fi 6E-vel felszerelt routert. A tervek szerint a jövőbeni DOCSIS 4.0 gateway-ek már egyesítik ezeket a funkciókat.


Forrás: https://www.lightreading.com/cable-technology/comcast-unleashes-docsis-4-0-service-under-x-class-internet-brand