Csatornakiosztás optimalizálása kábelTV szolgáltatók részére – Intelligens unicast streamer

február 26.
Fejlesztések
Csatornakiosztás optimalizálása kábelTV szolgáltatók részére – Intelligens unicast streamer

Projekt azonosítószáma: VEKOP-2.1.7-15-2016-00087
Projekt megnevezése: Csatornakiosztás optimalizálása kábelTV szolgáltatók részére – Intelligens unicast streamer 

Támogatás mértéke: 60,76%

Kedvezményezett: HFC TECHNICS Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.Sikerrel zártuk a VEKOP-2.1.7-15-2016-00087 pályázatban vállalt prototípus fejlesztést


A 2019 januárjában megkezdett fejlesztési folyamat a részben a COVID járványhelyzet okozta kihívások miatt fél éves hosszabbítást követően 2020 december 29.-ével zárjuk.


A fejlesztés során létrehozott prototípus, egy a jövőben teljes termékcsaláddá fejleszthető univerzális IP streamer, mely összefoglaló platformjának az xStreaMo fantázianevet adtuk. A névben szereplő x jelzi a rendszer több célra és funkcióra való alkalmazhatóságát, míg a név második felét meghatározó. „Mo” betűkombináció a rendszer moduláris felépítési lehetőségére utal.

A fejlesztés folyamatának jelentős eleme az FPGA fejlesztő készleten létrehozott szoftver implementáció. Az FPGA. technológia alapú hardver fejlesztésének megkezdésével kiválasztottuk a platform mechanikai kivitel alapjait, illetve a hardver kártya méreteket és interfészeket.

A platform keretrendszerét önálló, hordozható, moduláris kompakt és 4RU moduláris felépítéssel valósítottuk meg. A. különböző keret megvalósítások mindegyikénél lehetőség van redundáns tápellátásra, emellett üzem közben cserélhető aktív hűtéssel rendelkeznek.

Az XS1012 típusjellel ellátott hardver kártya funkcióját a létrehozott firmware határozza meg. Az FPGA alapú technológia által, a meglévő funkciók mellé könnyedén implementálhatók egyéb hardveres, számításigényes algoritmusok. Ezek lehetőséget adnak intelligens unicast streaming megoldások létrehozására, vagy akár publikus Internet felett biztonságosan, üzembiztosan használható pont-pont műsorszóró kapcsolatok kiépítésére.

A hardveres kártya prototípusok és keret rendszerek elkészültével 2020 decemberében megkezdtük a teszteket, illetve a kiegészítő elektronikai elemek vizsgálatát és installációját.

A projektben megvalósult termék weboldala az alábbi címen érhető el: https://www.xstreamo.net/


Összegezve a projekt eredményeit, a kitűzött határidőre a vállalt fejlesztési eredményt sikerrel teljesítettük.