2020-as évértékelő

January 03.
Aktualitások, Publikáció
2020-as évértékelő

Az idő múlása folyamatos, legfeljebb érzetünk szerint lelassul, mikor siettetnénk és felgyorsul mikor megállítanánk. Ahhoz már megvan a korom, hogy a siettetés ne legyen opció, mégis most jó lenne átugrani egy időszakot és visszatérni egy félelmek és depresszió nélküli világba. Szinte mindenütt azt olvasom, hogy már sosem lesz olyan, mint ezelőtt, talán több dologban nagyon jó lenne a változás, de úgy érzem nem vagyunk rá felkészülve. 

Sőt, reggelenként elolvasva a híreket, a legtöbbször rossz érzések kavarognak bennem, és sokszor csak az alapvető optimizmusom mondatja velem, hogy egyszer minden helyreáll, és talán jobban figyelve környezetünkre, újra élvezhetjük az élet összes örömét.

Mondanám, hogy vírus miatt nagyon más, zárkózott, depresszív évet búcsúztatunk, de előző évünk eseményeit figyelembe véve, talán inkább úgy fogalmaznék, hogy egy befelé forduló, a zajos rendezvényeket mellőző, átmeneti évet zárunk. Persze nyomasztó megélni a járvány következményeit, a kialakult válságot és korlátozásokat, a közvetlen kapcsolatok szinte teljes átalakulását. Ugyanakkor bármilyen nehézségeket is gördített elénk a vírusjárvány, álszent dolog lenne a kialakult gazdasági válság miatt panaszkodni, hiszen a mi iparágunkat csak kis mértékben, inkább áttételesen érinti, közvetlen hatását legfőképp a kapcsolattartás változásában és a rendezvények elmaradásában érezzük.

2020-20 Nem számmisztika és nem elírás. Idén, vagyis 2020-ban 20 éves a HFC Technics. E jelentős évforduló alkalmából két, számunkra fontos eseményt terveztünk. Az idén szintén 20 éves Equicom-mal közös, kettős jubileumi Kábel Konvergencia Konferenciát a tavaszi, valamint cégünk születésnapi rendezvényét a késő őszi időszakban. Sajnos a látványos számkombináció ellenére mindkét esemény elmaradt, és ahogy a kártyában, most itt is előállt, hogy 19-re lapot húztunk és 21-lett belőle, legalábbis is bizakodunk benne, hogy a 2021-es év újból lehetőséget biztosít a rendezvények megtartására.

Ettől függetlenül nem tétlenkedtünk idén sem, a szabad energiákat részben arra fordítottuk, hogy egy kicsit átrendezzük, felújítsuk és modernizáljuk cégünket, ami egyrészről segített a csapat helyrerázódásában, másrészről kollégáink új munkaterülete mellett, modernebb, kényelmesebb tárgyaló és előadóterem várja partnereinket. Ez utóbbi alkalmazás használata jelenleg persze csak utópia, de előbb, vagy utóbb ki tudjuk aknázni a létrehozott lehetőségeket.

A K+F pályázati támogatás keretében tavaly elindított termékfejlesztésünk idén decemberben zárul. A projekt eredményeképp megszületett cégünk első, saját fejlesztésű hardver alapú IP streamer prototípusa, melynek termékcsaláddá fejlesztése a jövőben teljes energiával folytatódik. Az előszériás eszközök tesztelésének lehetősége a jövő év elejétől rendelkezésre áll. Ezzel egyidejűleg részletes tájékoztatást fogunk adni az általunk fejlesztett és gyártott új termékről, termékcsaládról.

Szintén a gyártás küszöbén áll a 2019 őszével megkezdett passzív optikai platform fejlesztés első eredménye. A kompakt nagykapacitású optikai kötésszerelvény egy új szemléletmódban tervezett termékcsalád első eleme, ami fényt visz a HFC Technics termékkínálatába. A modern kötésszerelvény hamarosan rendelkezésre áll tesztelésre, sorozatgyártása a jövő év első negyedévében indul.

A hardver alapú termékfejlesztések és gyártásuk teljesen új vonalat képviselnek a HFC Technics életében, ami komoly kihívásokat állít elénk, ugyanakkor valós lehetőséget biztosítanak a Magyarországon kívüli piacok meghódítására. Mindez kiemelten fontos számunkra, hiszen továbbra is folyamatos a hazai piac szűkülése.

A két jelentős termékfejlesztési projekt mellett, szintén pályázati támogatással, elindítottunk egy harmadik, a DOCSIS 3.1 technológiához kapcsolódó szolgáltatásfejlesztési projektet, melynek eredménye várhatóan a jövő év első felében lesz elérhető.

Összességében tehát elmondható, hogy nem volt eseménytelen az évünk, sőt, a megkezdett projektek eredményeképp olyan új területekre merészkedünk, melyeken még nem jártunk és bízom benne, hogy teljesítjük az új kihívásokat és sikerrel vesszük az akadályokat. Céljaink eléréséhez megvan az összetartó és hatékony csapat.

Zárszóként, bízva a jelenlegi járványhelyzet mielőbbi megszűnésében, jó egészséget és a jelen körülmények mellett Boldog, Békés Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánok minden kedves Partnerünknek.

Georgieff Zsolt
ügyvezető


Az évértékelő az MKM 2020 december-2021 január számában jelenik meg.